Ájurvédáról

Bár a legfőbb célunk minden természetes eszközzel a gyógyulás elérése, mégis tevékenységünk gerincét az ájurvéda és annak semmilyen más orvoslásban sem található eredeti módszerei adják. Az ájurvéda egy több mint ötezer éves orvosi rendszer, melynek egyre több elemét ismeri el a mai orvostudomány is hatékony eljárásként, így számtalan gyógynövényt, a jóga terápiás értékeit, a dietétikáját. Közismert a klinikumban alkalmazott Schulz féle autogén tréning indiai eredete, de az indiai konyhakultúra fűszerei, a jóga légzőgyakorlatai és a pancakarma antiaging technikái is a tudományos érdeklődés középpontjába kerültek az utóbbi években.

Az ájurvéda nyugati orvoslástól mind szemléletében, mind módszereiben különbözik, de azzal jól integrálható. Nagy hangsúlyt helyez a betegségek megelőzésére és a megbetegedés folyamatában sokkal korábbi jeleket ismer, mint a mai orvoslás, így a páciens időben sokat tehet a bajok kivédése érdekében. A krónikus betegségek, fájdalmak javítása is hatékony területe, csakúgy mint a feszült stresszes mai ember regenerálása.

A kezelés vizsgálattal kezdődik, melyet egy kúra szerű program összeállítása követ. A kúrába fizikális kezelések, diéta, jóga és más mozgásprogram, belső gyakorlatok tartoznak. Az eredmény fittség, testi-lelki harmónia.

 

Ájurvédikus orvosi vizsgálat

Az ájurvédikus kezelések alfája, meghatározni a védikus orvosi gondolkodás szerinti karaktert, mert minden tanácsot, kezelést ehhez a diagnózishoz kell illeszteni. Meghatározni a születéskori és a jelen konstitúciót (közismert néven a dósák arányát, a gunák természetét és a patológia előrehaladottságának mértékét). Ezt a vizsgálatot az orvos végzi, kikérdezés, pulzus vizsgálat, általános fizikális vizsgálat alapján. Az orvos az európai orvosokhoz hasonló vizsgálatokat végez, de teljesen más fajta következtetésekre, másfajta jellemzőkhöz jut.