Pancha-karma kúra

pancsakarma a salaktalanító módszerek indiai formája, mely során bizonyos előkészítések után minden nyálkahártyán, bőrön keresztül kiválaszt a páciens, és ez semmilyen más európai terápiás módszerrel nem pótolható eredményt képes adni. A salakanyagok egy része vízzel jól mosható (kolon-hidroterápia, böjtkúra), de más részük elsősorban olajos kioldásra képes csak távozni.

 

Egy kúra egyéntől függően 2-3 hétig tart.

-Első lépésben egy ajurvédikus állapotfelmérés történik, ahol megállapítjuk milyen a páciens testtípusa, dósája, illetve merre van eltolódás. Ennek alapján állítjuk fel a pontos kúra menetét.

-Ezt követi az olajozás, belsőleg ghível, külsőleg pedig az olajos masszázsokkal (ált. 3-7 nap). Az olajozás lényege a salakanyagok koncentrálása egy területre, hogy onnan könnyebb legyen eltávolítani.

-Majd következik a salakanyag kiürítése (hánytatás(vamana) vagy hashajtás(viricena),beöntés(basti), arcüregek tisztítása(nasya), izzasztás(svedana), masszázsok.

-Természetesen a kúra során nagyon fontos a testmozgás, ezért minden nap egyénre szabott jóga foglalkozásokat tartunk.

-Életmód tanácsadással pedig segítjük, hogy a későbbiekben is egészségesen tudjon élni.

 

Illetve a  pancsakarma nem csak kiválasztásra való, hanem az alkalmazása során használt tápláló gyógynövényes, olajos, ásványi anyagokkal teli folyadékokkal újra is élesztjük a megfáradt és leépülőben levő nyálkahártyákat, főként az emésztőrendszerben.